Eftersom jag inte hade resttentor eller uppgifter att ta igen så passade jag på att gå en sommarkurs som startade iår! Detta har varit superbra för att som miljövetare är det bra att ha artkännedom både inom svenska floran och faunan för att det är viktiga faktorer för fungerande ekosystem.
Kursen började direkt efter VT slutoch pågick med under 2 veckor fram till midsommar, då gick vi bara igenom floran, vanligaste arterna och hur man känner igen familjer. Under sommaruppehållet fick vi i uppgift att samla och torka växter till ett herbarium som lämnas i i slutet av kursen.
Nästa vecka kör HT igång och för mig innebär det 4e terminen och därmed går denna sommarkurs mot sitt slut. På fredag har jag tenta i faunistik, vi ska kunna namnge vanliga vertebrater (ryggradsdjur) och evertebrater (ryggradslösadjur), dvs, insekter, blötdjur, groddjur, fiskar, däggdjur och fåglar (största djurgruppen på denna tenta med 50(!) arter att känna igen både i sång och uteseende).
Så, efter denna kurs lägger jag märke till fler saker i naturen och varför en viss art befinner sig just där. Förra året när jag gick naturens processer började jag se landkap på ett annat sätt, varför ser det ut som det gör? formningar som bara är där men ingen (förutom geologi intresserade förståss) tänker på. Och det samma kan jag säga om svenksa flora och faunan, nu förstår jag vilka arter är stört chaans att finna vart och vilka djurarter man kan finna i samband med växtarter.

